İş Sağlığı ve Güvenliği Okullara Ders Olarak Geliyor!
İş kazalarını önlemenin çözümü, kültürel olgunluğa ulaşmakta yatıyor.
‘İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği’ kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, özellikle inşaat sektöründe iş kazalarının önüne geçilebilmesi amacıyla sektör temsilcileriyle 18 Mayıs 2017 tarihinde Mersin’de bir araya geldiler.
Hedefleri her ne kadar “özellikle” inşaat sektörüne yönelik olsa da ÇSGB bürokratlarının dile getirdikleri iki konu günümüz ve gelecek için umut verdi.
İş kazalarını önlemenin çözümünü, kültürel olgunluğa ulaşmak olarak tanımlamaları, bunun için okul öncesi düzeye indirmeye yönelik tedbirler aldıklarını ifade etmeleri sevindiriciydi. Bu yılki ders müfredatına İş Sağlığı ve Güvenliği konularını eklediklerini, pardon “yedirdiklerini” söylediler.
İş Sağlığı ve Güvenliği konularını, bürokratların söylemlerindeki “müfredata yedirmek / yavaş yavaş görmek” yerine İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi olarak okutulmasının amaca ulaşımı hızlandıracağı kanaatindeyim.
Önerim, ÇSGB’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayıp, İSG derslerine İş Güvenliği Uzmanlarını görevlendirmelidir.
ÇSGB görevlisi; “Bu seferberlikte de biz bir denetim, teftiş mantığıyla değil, tamamen bilgilendirme amaçlı çıktık. En riskli sektör inşaat sektörü ve biz onu hedef aldık. Biz elimizden geldiğince sıkı tutmaya çalışıyoruz. Bu konuda bilgilendirme, farkındalık yaratma, bilinçlendirme çalışmalarına basının da katkılarını bekliyoruz.” dedi.
Bu da harika bir haber! Ancak inşaat sektörü diye ayırmaları pek hoş değil! İş kazalarında inşaat sektörünün başı çektiği doğrudur, sebebi de ülkenin her yanının şantiye haline gelmesidir. Yoksa, iş kazası az tehlikeli iş yerlerinde olmaz! diye bir ayrıcalık yok.
Madem bu bir kültür işi, madem adını “seferberlik” olarak tanımladın, o zaman hiç bir sektörü diğerinden ayırmadan, az tehlikeli, çok tehlikeli, çalışan, işveren, kamu demeden top yekün İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği ilan edecek, yavaş yavaş ve yedirerek değil, kararlı ve hızlı adımlar atacaksın.
Konuya ait internetten sürekli gözüme çarpan bir fotoğraf var. Fotoğrafta minikleri ortama sokmak için, büyüklerin teçhizatlarını giydirmişler. Çocuklar için ağır ve taşınması zor olan yelek, baret gibi teçhizatların büyüklerin üzerinde gösterilmesi yeterlidir.
İSG eğitimlerinin büyüklere konferans salonlarında, çocuklara sahada verilmesi de ayrı bir tezattır.
Amaç, insanı mutlu ve huzurlu yaşatmaksa, çalışmak için gittiği yerden evine sağ salim dönmesini sağlayacaksın…
Haber Kaynağı: Sayfa Haber